Sportlovskören

INBJUDANSPORTLOVSKÖREN 2020 i VÄSTERÅS

Maffigt är bara förnamnet i Carl Orffs fantastiskt körverk Carmina Burana som ska framföras av Sportlovskören tillsammans med solister och musiker i Västerås konserthus under sportlovet 2020.

  • Tycker du om att sjunga med andra i samma ålder? (15 – 25 år).
  • Vill du vara med och framföra en av de häftigaste körverk som finns – CARMINA BURANA av Carl Orff?

Alla har vi hört den inledande kör “O fortuna” som har använts i hundratals filmer och reklamsnuttar – det är omöjligt att höra de där dramatiska ackorden utan att håret resar sig på nacken. Här finns allt: vackra melodier och häftiga rytmer. Verket bygger på dikter från 1100- och 1200-talen, som hittades upptecknade i den tyska medeltida handskriften Carmina Burana. När Orff satte musik till några av dikterna blev detta den mest varierade och märkliga samling av medeltida poesi som tonsatts. Den spänner över satir, parodi, kärlekssånger, vårsånger, naturlyrik och hängiven religiositet….” Musiken komponerades mellan 1935 och 1936.

Med begåvade unga sångsolister och en orkester bestående av två flyglar och en hel symfonisk uppsättning av slagverksinstrument med 6 slagverkare blir det vårens mest spännande körkonsert!


Lyssna på verket:

Lyssna och se på Carmina Burana i denna version med Universitetskören från Augsburg i Tyskland. Musiken börjar efter 9 minuter så spola lämpligtvis dit direkt! Klicka på nedan länk:

Carmina Burana


Anmälan:

Anmälan dig genom Regional Kulturskolas hemsida senast fredag 17 januari 2020. Pris: 160 kr. (Avser kostnad för noter. Dessa finns i två utförande: körpartitur sopran och alt och körpartitur tenor och bas). Vi bjuder anmälda på lunch vid 4 tillfällen, se schemat nedan.

Länk till digital anmälan:

Anmäl dig här!


Schema:

  • Kick off den 9 februari 2020 kl 10.00-17.00 i Västerås Konserthus. Notutdelning, Genomsjungning. Vi bjuder på lunch!
  • Repetition fredag 21 februari kl 16.30-20.30 i Västerås Konserthus. Medtag egen förtäring.
  • Repetition lördag 22 februari kl 10.00-19.00 i Västerås Konserthus. Vi bjuder på lunch!
  • Repetition söndag 23 februari kl 10.00-16.30 i Västerås Konserthus. Vi bjuder på lunch!
  • Repetition måndag 24 februari kl 10.30-16.30 i Västerås Konserthus. Vi bjuder på lunch!
  • Generalrepetition tisdag 25 februari kl 14.30 och konsert kl 19.00 i Västerås Konserthus. Medtag egen förtäring.

Noter utdelas på kick off 9 febr. En länk mejlas ut till anmälda där man kan ladda ner en mp3fil med sin stämma inspelad (sjungen sångstämma med pianoackompanjemang) så att man kan öva hemma. På detta sätt kan man öva in verket själv före sportlovet. Detta arbetssätt gör att även de som inte sjungit så mycket förut i en kör har möjlighet att vara med.


Hur kan man lära sig ett stort verk på så kort tid?

Lätt med vårt intensiva upplägg! Det blir en kickoff där du kan testa och se vilken stämma som passar dig bäst. Du kommer att öva med erfarna coacher som ger bra rösttips samtidigt som du lär din stämma. Sedan sätts det hela ihop under ledning av Simon Phipps, en dirigent som delar med sig av sin passion för körsång på ett inspirerande och roligt sätt. Alla får med sig noterna hem 9 februari, och en länk där man kan ladda ner en mp3fil med sin stämma inspelad (sjungen sångstämma med pianoackompanjemang) så att man kan öva hemma. På så sätt är det lätt att lära sig, utan att vara världsmästare på att läsa noter.


Arrangörer:

Vi som arrangerar denna sportlovsaktivitet är Västmanlandsmusiken, Musik- och Operahögskolan vid Mälardalens högskola och Regional Kulturskola i Västmanland.


Simon Phipps – dirigent:

Simon Phipps, född 3 juli 1956, är en svensk dirigent av brittiskt ursprung. Simon Phipps är utbildad vid King’s College i Cambridge och efter examen där studerade han sång och dirigering i London, München och Manchester. Phipps är sedan 1993 bosatt i Göteborg. Under perioden 2001-2009 var han konstnärlig ledare för dåvarande Musik i Väst, och är sedan 2003 konstnärlig ledare för Läckö Opera. Han bildade kören Simon Phipps vokalensemble 1997, vilken 2007 bytte namn till Svenska kammarkören. Med sin kör vann han Grand Prix i körtävlingen Florilège Vocal i Tours i Frankrike 2007. Kören utsågs av Rikskonserter till Årets kör 2006. Vid sidan av ett antal inspelningar för Sveriges Radio P2 har kören spelat in flera skivor. Simon Phipps är också dirigent för Västra Götalands ungdomssymfoniker, en orkester som bedrivs av Kultur i väst.


Om verket Carmina Burana:

På Wikipedia står det beskrivet så här om Carmina Burana: ”Carmina Burana är ett kör- och orkesterverk, en scenisk kantat, av den tyske kompositören Carl Orff, komponerat mellan 1935 och 1936.

Verket består av totalt 25 satser, såväl vokala som instrumentala stycken, fördelade på sex delar. Carmina Burana är utan tvivel Orffs mest kända verk, och det räknas också som hans genombrott.

Verket bygger på dikter från 1100- och 1200-talen, som hittades upptecknade i den tyska medeltida handskriften Carmina Burana. Urvalet av texterna gjorde Orff med hjälp av Michael Hoffman. Texterna är på medeltidslatin, medelhögtyska och fornfranska. Undertiteln på verket är Cantiones profanae cantoribus et choris cantandae comitantibus instrumentis atque imaginibus magicis vilket ungefär betyder Världsliga sånger för sångare och körer med beledsagade av instrument samt magiska, sceniska bilder.

När Orff satte musik till några av dikterna blev detta den mest varierade och märkliga samling av medeltida poesi som tonsatts. Den spänner över satir, parodi, kärlekssånger, vårsånger, naturlyrik och hängiven religiositet….”


Välkommen till Sportlovskören!

 

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close